Bób z suszonymi pomidorami, cebulką, czosnkiem i natką pietruszki to świetny dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Pycha! Ostatnio cały czas się nim zajadam w rożnych postaciach i jakoś nie mogę przestać 😉 Skoro smakuje, jest zdrowy i jest na niego sezon… Czemu nie? 🙂
Składniki:
- 500 g bobu
- 5 suszonych pomidorków (z zalewy oliwnej)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 malutka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie bobu z suszonymi pomidorami:
Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać.
Pomidory odsączyć i posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać. Następnie dołożyć bób, natkę pietruszki i posiekane suszone pomidory. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Bardzo ciekawy skład 🙂 Ja uwielbiam bób mimo, że wiele osób od niego stroni bo nie ukrywajmy – ma swój charakterystyczny smak 🙂 Duży plus za dodatek natki pietruszki bogatej w witaminę C oraz żelazo 🙂
Uważam, że do smaku bobu trzeba dorosnąć 😉