Dzisiaj pyszne, sezonowe śniadanie, które każdy potrafi przygotować. Zdrowa kasza jęczmienna z podsmażonymi na maśle kurkami i świeżym szpinakiem, podana z jajkiem sadzonym, a także pieczywem. Dla mnie bomba! To przykład jak z kilku prostych składników można wyczarować coś wyjątkowo pysznego. Danie nie tylko sprawdzi się na śniadanie, ale również jako obiad. Bez wątpienia polecam 🙂
Kasza jęczmienna z kurkami, szpinakiem i jajkiem sadzonym
Składniki:
- 200 g kurek
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 szklanka bulionu
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Kasza jęczmienna z kurkami – przygotowanie:
Kurki oczyścić i umyć, większe przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kurki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 4 – 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Potem przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażać. Następnie wsypać kaszę i wlać bulion. Dusić pod przykryciem (na małym ogniu), aż kasza będzie ugotowana i wchłonie cały płyn. W razie potrzeby dolać odrobinę bulionu. Następnie wrzucić lekko posiekany szpinak i poddusić, aż zwiędnie. Dodać usmażone kurki i wymieszać. Na koniec doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z jajkiem sadzonym i pieczywem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: