Od jakiegoś czasu na sklepowych półkach i straganach można dostać kurki 🙂 Korzystając z okazji postanowiłam je kupić i przygotować sałatkę z ziemniaczkami, blanszowanym brokułem, kurkami smażonymi na maśle i serem lazur. Całość polałam sosem jogurtowym z odrobiną czosnku. Mniam… To pierwsze kurki jakie jadłam w tym roku i na pewno nie ostatnie. Spróbujcie 🙂
Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- 200 g kurek
- 1/2 średniego brokuła
- 70 g sera lazur
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sos jogurtowy:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie sałatki z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
Kurki oczyścić i umyć, większe przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kurki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 4 minut, od czasu do czasu mieszając.
Brokuła umyć i podzielić na malutkie różyczki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować około 2 minut. Odcedzić.
Zabieramy się za sos jogurtowy 🙂
Do miseczki wlać jogurt naturalny. Dodać sok z cytryny, szczyptę cukru i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki, usmażone kurki i różyczki brokuła przełożyć do miski. Dodać pokrojony w kosteczkę ser lazur i wszystko delikatnie wymieszać. Polać przygotowanym sosem.
Smacznego 🙂