Dzisiaj mam dla Was przepis na puszyste i przepyszne muffiny z czarną porzeczką. Wyjątkowo proste do przygotowania, wystarczy wszystkie składniki wymieszać, przełożyć do papilotek i upiec. Dzięki czarnym porzeczkom muffinki są lekko kwaskowe, takie jak lubię 🙂 Zapewniam, że je zjecie nim zdążą ostygnąć 😉
Składniki (na około 14 sztuk):
- 1,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 125 g masła
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 szklanki czarnych porzeczek
Przygotowanie:
W rondelku roztopić masło i ostudzić.
Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i roztopione masło. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać czarną porzeczkę i delikatnie wszystko wymieszać.
Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 18-20 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Super przepis 🙂 Polecam