Muffiny z pokrojonym w kostkę mango, cytrynowym lukrem i posypkami o smaku mango i tutti frutti. Są puszyste, wilgotne i proste do przygotowania. Słodkości, które wywołują uśmiech na twarzy i poprawią humor każdemu. To przepis na smuteczki małe… i te duże 😉
Składniki (na około 14 muffin):
Muffiny:
- 1 dojrzałe mango
- 1,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia „Delecta”
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Lukier cytrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- około 3-4 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- maczek o smaku mango „Delecta”
- maczek o smaku tutti frutti „Delecta”
Przygotowanie:
Muffiny:
Mango umyć, obrać i pokroić w kosteczkę.
Do miski wbić jajka, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny, olej i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać tylko do połączenia składników. Wrzucić pokrojone mango i wymieszać.
Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 18-20 minut.
Lukier cytrynowy:
Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę soku z cytryny lub więcej cukru pudru. Gotowym lukrem polać muffiny i udekorować posypkami.
Smacznego 🙂
Wyglądają uroczo! Z pewnością były pyszne 🙂
bardzo fajne muffinki 🙂 wyglądają smakowicie 🙂