Puszyste, mięciutkie muffiny czekoladowe z czerwoną porzeczką i ganache. Łatwe do przygotowania i pyszne 🙂
Składniki:
Muffiny:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka ciemnego kakao
- 250 g czerwonej porzeczki
- szczypta soli
Ganache:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 80 g śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
Muffiny:
Do rondelka wlać olej i dodać połamaną czekoladę. Podgrzać mieszając, aż czekolada się roztopi i składniki się połączą. Ostudzić.
Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i roztopioną czekoladę z olejem. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać opłukane, osuszone i oderwane od szypułek czerwone porzeczki i delikatnie wymieszać.
Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180°C przez około 15-18 minut (do tzw. suchego patyczka).
Ganache (sos czekoladowy):
W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby sos trochę zgęstniał. Następnie polać babeczki.
Smacznego 🙂