Sycąca i przepyszna zupa z zieloną fasolką szparagową, piersią kurczaka, marchewką i niezwykle zdrową kaszą orkiszową. Dodanie cząbru i czosnku podnosi jej walory smakowe i sprawia, że nie da się jej oprzeć 😉 Polecam 🙂
Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 300 g fasolki szparagowej (użyłam zielonej i żółtej)
- 1 marchewka
- 50 g kaszy orkiszowej
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 l bulionu
- 120 g śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka cząbru
- 1 płaska łyżka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Zupa z fasolką szparagową – przygotowanie:
Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, następnie pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić pokrojone mięso, a także posiekaną cebulkę. Potem lekko posolić i smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przez chwilkę podsmażać.
Fasolkę szparagową umyć, przyciąć końce, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Następnie wlać bulion i dodać zawartość patelni. Gotować około 4 minut, następnie dodać kaszę orkiszową (wypłukaną), cząber i czosnek granulowany. Wymieszać i gotować do miękkości fasolki i kaszy (kilkanaście minut). Na koniec wlać śmietanę kremówkę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂