W kuchni arabskiej sos tahini to niezastąpiony dodatek do falafela, czyli pysznych kuleczek z ciecierzycy. Pasuje również do ryb, warzyw, mięs lub sałatek. Ma szerokie zastosowanie w kuchni bliskowschodniej.
Składniki na sos tahini:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- około 3 łyżek przegotowanej wody
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
Przygotowanie sosu tahini:
Do miseczki wlać jogurt naturalny. Dodać pastę tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, kmin rzymski i wodę. Dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, dolać odrobinę więcej wody. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: