Sos tahini


W kuchni arabskiej sos tahini to niezastąpiony dodatek do falafela, czyli pysznych kuleczek z ciecierzycy. Pasuje również do ryb, warzyw, mięs lub sałatek. Ma szerokie zastosowanie w kuchni bliskowschodniej.

Sos tahiniSos tahini

Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • około 3 łyżek przegotowanej wody
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Do miseczki wlać jogurt naturalny. Dodać pastę tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, kmin rzymski i wodę. Dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, dolać odrobinę więcej wody. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Falafel z sosem tahini

Pieczona ciecierzyca

Hummus

Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką

Baba ghanoush

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *