Baba ghanoush


Baba ghanoush to jedno z najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej. Głównym składnikiem jest miąższ pieczonego bakłażana, pasta tahini i przyprawy. Baba ghanoush najczęściej podaje się z pitą, jako danie główne oraz z dodatkiem  mięs i warzyw. Może być w formie dipu lub pasty kanapkowej. Smak tej pasty nie każdemu przypadnie do gustu, osobiście nie jestem jej wielką fanką, chociaż niektórzy ją uwielbiają. Jeśli jeszcze jej nie jedliście to zachęcam do spróbowania. Ciekawa jestem Waszych opinii 🙂

Baba ghanoushBaba ghanoush

Składniki:

  • 3 małe bakłażany
  • 1 pełna łyżka pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • sól

Baba ghanoush – przygotowanie:

Bakłażany podziurkować widelcem i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 50 minut. Muszą być pomarszczone i miękkie. Następnie obrać ze skórki, przełożyć do miseczki i odcisnąć z nadmiaru soku. Widelcem rozgnieść na papkę, tak aby były wyczuwalne małe kawałeczki. Można też bardzo drobno posiekać na desce. Dodać pastę tahini, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i kmin rzymski. Wymieszać i doprawić solą. Na koniec gotową pastę skropić oliwą z oliwek.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *