Baba ghanoush to jedno z najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej. Głównym składnikiem jest miąższ pieczonego bakłażana, pasta tahini i przyprawy. Baba ghanoush najczęściej podaje się z pitą, jako danie główne oraz z dodatkiem mięs i warzyw. Może być w formie dipu lub pasty kanapkowej. Smak tej pasty nie każdemu przypadnie do gustu, osobiście nie jestem jej wielką fanką, chociaż niektórzy ją uwielbiają. Jeśli jeszcze jej nie jedliście to zachęcam do spróbowania. Ciekawa jestem Waszych opinii 🙂
Składniki:
- 3 małe bakłażany
- 1 pełna łyżka pasty tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)
- sól
Baba ghanoush – przygotowanie:
Bakłażany podziurkować widelcem i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 50 minut. Muszą być pomarszczone i miękkie. Następnie obrać ze skórki, przełożyć do miseczki i odcisnąć z nadmiaru soku. Widelcem rozgnieść na papkę, tak aby były wyczuwalne małe kawałeczki. Można też bardzo drobno posiekać na desce. Dodać pastę tahini, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i kmin rzymski. Wymieszać i doprawić solą. Na koniec gotową pastę skropić oliwą z oliwek.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: