Awokado zapiekane z jajkiem, suszonymi pomidorami i parmezanem


Jajka pieczone w połówkach awokado z dodatkiem suszonych pomidorów i parmezanu to pomysł na oryginalne i smaczne śniadanie. Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga dużo czasu. Jeśli lubicie, wymieszajcie z suszonymi  pomidorami odrobinę przeciśniętego przez praskę czosnku. Zachęcam do spróbowania 😉

Awokado zapiekane z jajkiem, suszonymi pomidorami i parmezanem

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 małe jajka
  • 2 suszone pomidory (z zalewy oliwnej)
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Suszone pomidory odsączyć z zalewy oliwnej i drobno posiekać.

Awokado przekroić poziomo na pół i usunąć pestkę. Za pomocą łyżeczki powiększyć trochę miejsce po pestce. Następnie oblepić wgłębienie suszonymi pomidorami i wbić jajko. Posolić i popieprzyć. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut, aż białko się zetnie. Kilka minut przed końcem pieczenia wierzch posypać startym parmezanem. Po  upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki, podawać z pieczywem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Quinoa z awokado, chrupiącym boczkiem i jajkiem sadzonym

Bagietka z guacamole, pomidorem i jajkiem

Jajecznica z awokado, orzeszkami nerkowca i beurre noisette

Pasta z przepiórczych jajek z awokado i rzeżuchą

Jajka faszerowane awokado

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *