Falafel z sosem tahini


Falafel to bardzo popularna potrawa w krajach arabskich, znana na całym świecie jako „street food”. Głównym składnikiem tych wegetariańskich kuleczek, kotlecików jest moczona przez noc ciecierzyca oraz cebula, czosnek, pietruszka i aromatyczne przyprawy. Smażone w głębokim tłuszczu są bardzo chrupiące z zewnątrz i mięciutkie, delikatne w środku.

Przygotowując falafel należy pamiętać, aby nie używać już ugotowanej ciecierzycy, bo kuleczki nie wyjdą i w trakcie smażenia się rozpadną. Ważne jest też zmielenie ciecierzycy w mocnym blenderze kielichowym, zwykły nie da rady i  może się zwyczajnie zepsuć.

Falafel z sosem tahiniFalafel z sosem tahini

Składniki:

Falafel:

  • 2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
  • około 2 płaskich łyżeczek soli
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sos tahini:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • około 3 łyżek ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Falafel:

Ciecierzycę zalać wodą i moczyć przez noc. Na drugi dzień odcedzić i wrzucić do kielicha blendera. Dodać cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Zmiksować tak, aby masa się kleiła. Następnie przełożyć do miseczki i dodać mielony kmin rzymski, mieloną kolendrę, kurkumę, sodę oczyszczoną, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za sucha, dolać trochę wody. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć w głębokim, rozgrzanym tłuszczu i przekładać na papierowy ręcznik.

Sos tahini:

Do miseczki wlać jogurt naturalny. Dodać tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, kmin rzymski i wodę. Dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, dolać odrobinę więcej wody. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Hummus

Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym

Meksykańskie pulpeciki z indyka

Pieczona ciecierzyca

Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *