Falafel z sosem tahini to bardzo popularna potrawa w krajach arabskich, znana na całym świecie jako „street food”. Głównym składnikiem tych wegetariańskich kuleczek, kotlecików jest moczona przez noc ciecierzyca, a także cebula, czosnek, pietruszka i aromatyczne przyprawy. Smażone w głębokim tłuszczu są bardzo chrupiące z zewnątrz i mięciutkie, delikatne w środku.
Przygotowując falafel należy pamiętać, aby nie używać już ugotowanej ciecierzycy, bo kuleczki nie wyjdą i w trakcie smażenia się rozpadną. Ważne jest też zmielenie ciecierzycy w mocnym blenderze kielichowym, zwykły nie da rady i może się zwyczajnie zepsuć.
Składniki:
Falafel:
- 2 szklanki suchej ciecierzycy
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
- około 2 płaskich łyżeczek soli
- pieprz
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sos tahini:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- około 3 łyżek ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
Falafel z sosem tahini – przygotowanie:
Falafel:
Ciecierzycę zalać wodą i moczyć przez noc. Na drugi dzień odcedzić i wrzucić do kielicha blendera. Potem dodać cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Zmiksować tak, aby masa się kleiła. Następnie przełożyć do miseczki i dodać mielony kmin rzymski, mieloną kolendrę, kurkumę, sodę oczyszczoną, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za sucha, dolać trochę wody. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Później smażyć w głębokim, rozgrzanym tłuszczu i przekładać na papierowy ręcznik.
Sos tahini:
Do miseczki wlać jogurt naturalny. Dodać tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, kmin rzymski, a także wodę. Następnie dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, dolać odrobinę więcej wody. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: