Delikatne meksykańskie pulpeciki z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką, a także czerwoną fasolą to pomysł na pyszny i sycący obiad. Idealne do odgrzania na drugi dzień, smaki wówczas się przegryzą. Chyba nawet jeszcze lepsze! Polecam 🙂
Meksykańskie pulpeciki z indyka
Składniki na meksykańskie pulpeciki z indyka:
Pulpeciki (około 29 szt.):
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- oliwa z oliwek
- szczypta rozmarynu
- sól
- pieprz
Sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 szklanka bulionu
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1/3 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 lub 2 szczypty chili
- sól
Przygotowanie:
Pulpeciki:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko podsmażyć.
Mięso mielone przełożyć do miseczki. Dodać usmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, a także sól i pieprz. Następnie dokładnie wyrobić i uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i je obsmażyć. Potem wyjąć na talerz.
Sos pomidorowy:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać. Następnie dołożyć pomidory z puszki (razem z zalewą) i rozgnieść je widelcem. Potem dodać rozmaryn, chili, oregano, paprykę w proszku, utarty w moździerzu kmin rzymski, pokrojoną w kosteczkę paprykę i wlać bulion. Wymieszać i włożyć podsmażone pulpeciki. Dusić na małym ogniu (pod przykryciem) około 15 minut. Pod koniec dodać odsączoną fasolę i doprawić solą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Kupiłam specjalnie do tego przepisu mięso z indyka na kotlety od Indykpola i dziś będę robić na obiad <3 Dodam może jeszcze trochę kukurydzy, bo bardzo lubię.
🙂