Puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką to smak, który kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci. Zapach przywołuje wspomnienia…
Ciasto jest przepyszne i nie sposób mu się oprzeć. U mnie w domu znika jeszcze ciepłe 😉 Do placka oprócz śliwek dodałam drobno posiekane suszone daktyle, a kruszonkę zrobiłam z mielonymi migdałami. Wszystko współgra doskonale! Zróbcie koniecznie 🙂
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 2 czubate szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 150 ml mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 40 g świeżych drożdży
- 3 łyżki likieru Amaretto (nie jest konieczne!)
Kruszonka migdałowa:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- około 700 g śliwek
- około 8 suszonych daktyli
- 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Rozgniatamy w dołku drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajka, likier Amaretto (opcjonalnie), masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Chociaż ciasto jest dość rzadkie, nie dodajemy więcej mąki. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie.
Kruszonka migdałowa:
Masło roztapiamy, studzimy. Do miseczki wsypujemy mąkę, mielone migdały i cukier. Dodajemy ostudzone masło i wszystko dokładnie ugniatamy (ewentualnie dosypujemy łyżkę mąki lub mielonych migdałów).
Blaszkę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy masę i układamy połówki śliwek (skórką do dołu). Wierzch posypujemy drobno posiekanymi daktylami, potem kruszonką i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez około 35 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką