Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką


Ciasto jogurtowe to wyjątkowo proste i smaczne ciasto do przygotowania. Nie trzeba nic ubijać ani miksować (nawet nie można, bo nie wyjdzie!), wystarczy wszystko wymieszać i już 🙂 Jest puszyste, lekko wilgotne i pyszne. Zrobiłam je z czarną porzeczką, bo była pod ręką (zamrożona 😉 ), ale można użyć innych, ulubionych i świeżych owoców. Jeśli upieczecie ciasto z czarną porzeczką, obficie posypcie cukrem pudrem. Polecam.

Ciasto z czarną porzeczką

Ciasto z czarną porzeczką

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki ojeju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • około 600 g czarnych porzeczek

Przygotowanie:

Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać jajka, olej, jogurt i cukier. Wszystko wymieszać, tylko do połączenia składników (nie dłużej!).

Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 21 x 31 delikatnie wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i wyrównać. Na wierzch rozsypać umyte i osuszone czarne porzeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 165°C (termoobieg) przez około 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 komentarzy do “Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką