Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką to wyjątkowo proste i smaczne ciasto do przygotowania. Nie trzeba nic ubijać ani miksować (nawet nie można, bo nie wyjdzie!), wystarczy wszystko wymieszać i już 🙂 Jest puszyste, lekko wilgotne i pyszne. Zrobiłam je z czarną porzeczką, bo była pod ręką (zamrożona 😉 ), ale można użyć innych, ulubionych i świeżych owoców. Jeśli upieczecie ciasto z czarną porzeczką, obficie posypcie cukrem pudrem. Polecam.
Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 400 g jogurtu naturalnego (gęstego)
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki ojeju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- około 600 g czarnych porzeczek
Przygotowanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać jajka, olej, jogurt i cukier. Wszystko wymieszać, tylko do połączenia składników (nie dłużej!).
Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 21 x 31 delikatnie wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i wyrównać. Na wierzch rozsypać umyte i osuszone czarne porzeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 165°C (termoobieg) przez około 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Przepis jest extra prosty,a ciasto pyszne. Ostatnio zrobiłam z rabarbarem i kruszonką. Użyłam mąki 405. Wyborne🤤
Czy mrożone owoce Trzeba rozmrozić?
Nie trzeba.
Wyszło przepyszne 😍. Nigdy mi jogurtowe nie wychodziło, choć to proste ciasto , a tu sukces ❤️
Bardzo się cieszę 🙂
Zrobiłam. Pyszne. Cukru dałam 3/4 szklanki. Szybko wymieszałam łyżką i gotowe. Pulchne. Także gorąco polecam .
Ciasto jest pyszne a co najważniejsze expresowe. Jogurt daje grecki, pierwsze dwa były z czarną porzeczką wczoraj upiekłam z malinami i już nie ma .Polecam!!!
Dziadostwo!!! Zrobiłam wszystko jak w przepisie i nie mogę uwierzyć, że ktoś może pisać, że pieczenie w 165st w termoobiegu przyniesie coś dobrego!!! Zakalec jak byk i wszystko do wyrzucenia! Nie polecam przepisu, zmarnowany czas, składniki i pieniądze!!!
To sprawdzony przepis, robię to ciasto od lat i zawsze wychodzi. Temperatura podana w przepisie jest orientacyjna, trzeba wyczuć swój piekarnik bo każdy może piec inaczej.
Wyszedł mi fajny zakalec😡