Pleśniak to znane ciasto, które każdy z nas kiedyś próbował lub pamięta z dzieciństwa. W oryginale kruche ciasto przełożone jest dżemem, ale skoro mamy sezon na truskawki, postanowiłam go nimi zastąpić 🙂
Składniki:
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 5 białek
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- około 800 g truskawek
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Dzielimy na trzy części: jedną większą i dwie mniejsze. Jedną mniejszą zagniatamy z kakao. Każdą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, aż trochę stwardnieje.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dosypujemy cukier, ciągle ubijając, aż piana stanie się gęsta.
Blaszkę o wymiarach około 22 x 32 wykładamy papierem do pieczenia. Na dno blaszki ścieramy większą część ciasta (na tarce o dużych oczkach) i lekko dociskamy. Następnie układamy przecięte na pół truskawki, a na nie równomiernie ścieramy kakaowe ciasto. Na to wykładamy pianę z białek i wyrównujemy. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze około 15 minut.
Smacznego 🙂
Wspaniałe ciasto. 🙂 U nas mamy z owocami z nalewki, teraz kusi nas skosztowanie go ze świeżymi truskawkami. Musi być pyszne. 🙂