Pyszny sernik na zimno z musem mango na spodzie z herbatników z dodatkiem kardamonu. Orzeźwiający, aromatyczny i aksamitny. Cudowny! I ma ładny kolor. Jestem pewna, że zadowoli niejednego łasucha 😉 Idealny na niepogodę na poprawę nastroju lub na zatrzymanie lata… Zróbcie koniecznie! 🙂
Składniki:
Spód:
- 230 g herbatników
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego (mielonego)
- 200 g śmietany kremówki 30 %
- 2 szklanki musu z mango (2 dojrzałe mango)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- 7 łyżeczek żelatyny
Wierzch:
- 2 szklanki musu z mango (2 dojrzałe mango)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki wody
Przygotowanie:
Spód:
Herbatniki włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i kardamonem.
Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Mango obrać, wyciąć miąższ i dokładnie zmiksować. Odmierzyć 2 szklanki musu i przełożyć do miski. Dodać twaróg i cukier puder. Zmiksować. Zimną kremówkę ubić i połączyć z masą serową.
Do rondelka wsypać żelatynę i wlać mleko. Odstawić na około 10 minut. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Lekko przestudzić.
Kilka łyżek masy serowej dodać do mleka z żelatyną (nie odwrotnie!), wymieszać i całość dodać do pozostałej masy. Następnie przełożyć na spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić do lodówki, aż stężeje.
Wierzch:
Mango obrać, wyciąć miąższ i dokładnie zmiksować. Odmierzyć 2 szklanki musu i przełożyć do miski.
Do rondelka wsypać żelatynę i wlać około 4 łyżek wody. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Następnie dodać kilka łyżek musu, wymieszać i całość dodać do pozostałego musu. Przełożyć na wierzch sernika i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Gerbera 3D w galaretce na spodzie z serka z wanilią
Czy świeże mango można zastąpić pulpą mango?
Tak
U mnie masa serowa i wierzch zupełnie nie stężały. Przeczytałam, że niektóre świeże owoce (takie jak właśnie mango, kiwi, ananas) zawierają enzymy, które sprawiają, że żelatyna nie tężeje. Nie wiem czy jest to kwestia żelatyny którą kupiłam (Dr Quetkera – Żelatyna fix do serników na zimno) ale sernik nie wyszedł 🙁
Zawsze robię ze świeżego mango i tężeje. Może rzeczywiście to kwestia żelatyny, takiej nigdy nie używałam.