Dzisiaj sernik na zimno z twarogu i bitej śmietany z borówkami amerykańskimi na spodzie z maślanych herbatników. Przygotowałam go z borówkami, bo je uwielbiam, ale możecie użyć innych, ulubionych owoców. Sernik wyszedł pyszny i najważniejsze… jest bez pieczenia 🙂
Składniki:
Spód:
- 240 g herbatników maślanych
- 100 g masła
Masa:
- 400 g borówek amerykańskich
- 700 g twarogu półtłustego (mielonego)
- 400 ml śmietany kremówki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 3 łyżki żelatyny
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Spód:
Herbatniki zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Masa:
Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Ostudzić.
Do miski przełożyć zmielony twaróg, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Zimną kremówkę ubić i połączyć z masą serową. Do żelatyny (nie odwrotnie!) dodawać po łyżce masy i mieszać, nie może być grudek. Gdyby jednak się zrobiły, masę należy delikatnie podgrzać (np. w kąpieli wodnej), aż grudki się rozpuszczą (nie zagotować!) i połączyć z resztą masy. Na koniec dodać borówki (kilka zostawić do dekoracji) i wszystko lekko wymieszać. Przełożyć na schłodzony spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. Udekorować bitą śmietaną i borówkami.
Smacznego 🙂
Fantastycznie wygląda!