Proste i smaczne szaszłyki z polędwiczek drobiowych marynowanych w kozim jogurcie z przyprawami, podane z ogórkową raitą. Danie jest przykładem tego, że niewielkim nakładem pracy można uzyskać coś wyjątkowego.
Składniki:
- 14 polędwiczek drobiowych
- 1 czerwona papryka
Marynata:
- 150 g jogurtu koziego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/3 łyżeczki chilli
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- sól
Dodatkowo:
- 7 patyczków do szaszłyków
- raita ogórkowa
Przygotowanie:
Marynata:
Polędwiczki umyć i osuszyć. Kmin rzymski i ziarna kolendry utrzeć w moździerzu. Do miseczki wlać jogurt kozi, dodać czosnek, paprykę, kmin rzymski, kolendrę, chilli i cukier. Dolać oliwę z oliwek, wymieszać i doprawić solą. Do powstałej marynaty włożyć polędwiczki, wymieszać i odstawić na około 2 godziny.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić. Polędwiczki wyjąć z marynaty i nadziewać po dwie na każdy patyczek zwijając w harmonijkę. Między polędwiczkami nadziewać paprykę.
Szaszłyki grilować przez kilka minut z obu stron, aż mięso nie będzie surowe w środku. Gotowe szaszłyki podawać z raitą ogórkową.
Smacznego 🙂