Szaszłyki z polędwiczek drobiowych z raitą


Proste i smaczne szaszłyki z polędwiczek drobiowych marynowanych w kozim jogurcie z przyprawami, podane z ogórkową raitą. Danie jest przykładem tego, że niewielkim nakładem pracy można uzyskać coś wyjątkowego.

Szaszłyki z polędwiczek drobiowych z raitą

Składniki:

  • 14 polędwiczek drobiowych
  • 1 czerwona papryka

Marynata:

  • 150 g jogurtu koziego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Marynata:

Polędwiczki umyć i osuszyć. Kmin rzymski i ziarna kolendry utrzeć w moździerzu. Do miseczki wlać jogurt kozi, dodać czosnek, paprykę, kmin rzymski, kolendrę, chilli i cukier. Dolać oliwę z oliwek, wymieszać i doprawić solą. Do powstałej marynaty włożyć polędwiczki, wymieszać i odstawić na około 2 godziny.

Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić. Polędwiczki wyjąć z marynaty i nadziewać po dwie na każdy patyczek zwijając w harmonijkę. Między polędwiczkami nadziewać paprykę.

Szaszłyki grilować przez kilka minut z obu stron, aż mięso nie będzie surowe w środku. Gotowe szaszłyki podawać z raitą ogórkową.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *