Raita to rodzaj indyjskiego dipu przygotowywanego na bazie jogurtu i przypraw, najczęściej serwowanego jako dodatek do dań głównych. Istnieje wiele wersji tej potrawy np. na słodko z owocami lub na ostro. Raita ogórkowa to indyjska kuzynka greckiego dipu tzatziki 😉 Różnią się jedynie przyprawami.
Składniki:
- 1 jogurt naturalny (200 g)
- 1 średni ogórek szklarniowy
- 2 ząbki czosnku
- kawałeczek zielonej papryczki chilli
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- szczypta cukru
- sól
Przygotowanie:
- Kumin i kolendrę prażyć na suchej patelni przez około 2, 3 minuty. Rozgnieść w moździerzu.
- Ogórka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, nadmiar soku odcisnąć (np. przez gazę).
- Kawałek papryczki chilli bardzo drobno posiekać.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Do miseczki wlać jogurt, dodać ogórka, chilli, cukier, czosnek i przyprawy (małą szczyptę zostawić do dekoracji). Wymieszać i doprawić solą.
- Posypać resztą przypraw.
- Podawać schłodzoną.
Smacznego 🙂