Przezroczysta galaretka a w niej gerbera, która również wykonana jest z galaretki 🙂 Spód to zmiksowany twaróg z wanilią, kremówką i żelatyną. Całość tworzy niezwykle smaczny i efektowny deser. Idealny na specjalne okazje np. walentynki lub urodziny. Goście na pewno będą zachwyceni. Gerberę zrobiłam za pomocą strzykawki z igłą. Może wydawać się to bardzo skomplikowane, ale tak na prawdę wcale takie nie jest. Jeżeli sposób wykonania deseru nie wytłumaczyłam dość klarownie, to zachęcam do obejrzenia mojego filmiku 🙂
Gerbera 3D w galaretce na spodzie z serka z wanilią
Składniki (na 4 porcje):
- 2 galaretki przezroczyste „Winiary”
Gerbera:
- 3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- barwniki spożywcze: różowy, czarny
Sernikowy spód:
- 250 g zmielonego twarogu
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 laska wanilii
Dodatkowo:
- strzykawka
- igła
- 4 salaterki lub pucharki do lodów
Przygotowanie:
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i wlewamy do salaterek (około 3/4 wysokości). Wstawiamy do lodówki aby stężała.
Gerbera:
Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i mleko. Dodajemy cukier i żelatynę. Podgrzewamy na malutkim ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie zagotowujemy! Następnie przelewamy do trzech miseczek, mniej więcej w proporcjach 1/4 : 1/4 : 1/2. Największą część barwimy odrobiną różowego barwnika spożywczego. Do kolejnej dodajemy trochę więcej różowego, natomiast do ostatniej dodajemy kolor czarny i różowy.
Na środku galaretki za pomocą malutkiej łyżeczki zanurzonej we wrzątku, wydrążamy małe wgłębienie (około 0,5 cm głębokości).
Strzykawkę napełniamy najciemniejszym kolorem. Wbijamy igłę w zrobione wgłębienie (pionowo) na około 0,5 cm wstrzykując płyn. Zapełniamy w ten sposób całe wgłębienie. Nagromadzony w dołku płyn wybieramy łyżeczką. Następnie strzykawkę płuczemy, nabieramy ciemny kolor różowy i tym samym sposobem robimy obwódkę środka. Potem nabieramy najjaśniejszy kolor. Pod kątem wbijamy igłę i wstrzykujemy płyn, lekko przesuwając igłę w bok. W ten sposób tworzymy płatki gerbery. Wstawiamy do lodówki.
Sernikowy spód:
Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę. Dodajemy żelatynę, cukier i wyskrobane ziarenka wanilii. Podgrzewamy na malutkim ogniu cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie zagotowujemy!
Gdy ostygnie dodajemy zmielony twaróg i dokładnie mieszamy. Wylewamy na wierzch galaretek i wstawiamy do lodówki, aż stężeje. Aby wyjąć deser, salaterki zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie.
Smacznego 🙂