Pianka z mango, kremem budyniowym na biszkopcie


Przepyszne ciasto z delikatną pianką z mango i odrobiną soku z limonki, kremem budyniowym i puszystym biszkoptem, który zawsze wychodzi. Polecam na jesienną chandrę gdy za oknem szaro i buro… Pycha!

Pianka z mango, kremem budyniowym na biszkopcie

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Pianka z mango:

  • 600 g śmietany kremówki 30%
  • 3 małe mango
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • 6 łyżeczek żelatyny

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-25 minut. Ostudzić.

Krem budyniowy:

Zagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka zmiksować i powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Schłodzić i zmiksować z masłem na gładki krem.

Pianka z mango:

Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Następnie postawić na gaz i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie wolno zagotować!). Ostudzić.

Mango obrać, usunąć pestki i zmiksować na gładki mus.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać mus z mango, sok z limonki i delikatnie wymieszać. Kilka łyżek dodać do mleka z żelatyną, wymieszać i przełożyć do ubitej śmietany z mango, delikatnie wszystko mieszając.

Na ostudzonym biszkopcie równo rozprowadzić krem budyniowy. Na wierzch wylać przygotowaną piankę z mango i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż pianka stężeje. Udekorować wedle uznania.

Smacznego 🙂




Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *