Przepyszne ciasto z delikatną pianką z mango i odrobiną soku z limonki, kremem budyniowym i puszystym biszkoptem, który zawsze wychodzi. Polecam na jesienną chandrę gdy za oknem szaro i buro… Pycha!
Składniki:
Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Pianka z mango:
- 600 g śmietany kremówki 30%
- 3 małe mango
- 1/2 szklanki mleka
- 3-4 łyżki cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
- 6 łyżeczek żelatyny
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-25 minut. Ostudzić.
Krem budyniowy:
Zagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka zmiksować i powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Schłodzić i zmiksować z masłem na gładki krem.
Pianka z mango:
Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Następnie postawić na gaz i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie wolno zagotować!). Ostudzić.
Mango obrać, usunąć pestki i zmiksować na gładki mus.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać mus z mango, sok z limonki i delikatnie wymieszać. Kilka łyżek dodać do mleka z żelatyną, wymieszać i przełożyć do ubitej śmietany z mango, delikatnie wszystko mieszając.
Na ostudzonym biszkopcie równo rozprowadzić krem budyniowy. Na wierzch wylać przygotowaną piankę z mango i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż pianka stężeje. Udekorować wedle uznania.
Smacznego 🙂