Kieszonki z kurczaka nadziewane serkiem topionym z szynką i bazylią


Pieczone kieszonki z piersi kurczaka nadziewane serkiem topionym z szynką oraz listkami bazylii. Proste do wykonania i nie wymagają dużo pracy. Pomysł zrodził się sam 😉 Chciałam przygotować szybki obiad więc użyłam składników, które miałam pod ręką. Wyszły przepyszne, soczyste i na pewno zrobię je ponownie w najbliższym czasie 🙂

Kieszonki z kurczaka nadziewane serkiem topionym z szynką i bazylią

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 100 g serka topionego z szynką (użyłam serka Hochland)
  • 8 dużych listków bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Piersi kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Ostrym i cienkim nożem zrobić kieszonkę w połowie wysokości fileta, uważając aby nie przeciąć boków. Wypełnić serkiem topionym i włożyć po 2 listki bazylii, spiąć szpikulcami do mięsa lub wykałaczkami. Gotowe kieszonki wysmarować oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut (duże piersi piec 30 minut).

Smacznego 🙂





Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 komentarzy do “Kieszonki z kurczaka nadziewane serkiem topionym z szynką i bazylią