Co można wyczarować z dyni? Mnóstwo smakowitych potraw na słodko i wytrawnie. Ostatnio przygotowałam przepyszne pomarańczowe brownie z kremem dyniowym. Dzisiaj mam dla Was przepis na proste ciasto z pieczonej dyni z dodatkiem skórki pomarańczowej i polewą z białej czekolady z dodatkiem musu z dyni. Wilgotne, puszyste, mniam… 🙂
Składniki:
Ciasto dyniowe:
- 1 szklanka musu z dyni*
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Polewa:
- 2 łyżki musu z dyni*
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka masła
- skórka starta z 1/2 dużej pomarańczy
Przygotowanie:
Ciasto dyniowe:
* Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i wymieszać. Wbić jajka, dodać olej, mus z dyni i startą skórkę z pomarańczy. Wszystko razem mieszać, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.
Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki delikatnie wysmarować masłem lub olejem. Wlać ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Polewa:
Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać startą skórkę pomarańczową i mus z dyni. Dokładnie wymieszać, ostudzić i wstawić do lodówki, aby lekko zgęstniała. Następnie polać ciasto, schłodzić.
Smacznego 🙂
Ten kolor! Aż chce się spróbować:)
Mi bardzo opadł i nie wiem czy nie zakalec. Dawałam jajka prosto z lodówki czy to moze byc powód? Nie wiem czy mogę go jesc, wyrósł ale potem opadł po wyjęciu z piekarnika.
Zawsze używam jajek prosto z lodówki, więc nie sądzę, że to jest powodem.
Może jak sernik warto je wystudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika, dzięki za podpowiedź, ja chyba tak zrobię, też piekę ciasto dyniowe 1 raz w życiu, pozdrawiam serdecznie
Witam ile gram dyni przypada na szklanke musu, czy ma byc to pol dyni czy cwiartka?
Lepiej upiec pół dyni i odmierzyć szklankę. Wtedy na pewno wystarczy 🙂
Ciasto wyszło mi dobre, puszyste tylko ciemne a nie tak żółciutkie jak na zdjęciu. Nie wiem dlaczego.
Ja sama się zastanawiam jak wyjdzie moje, dodałam ciut kurkumy, piekę je pierwszy raz, zobaczymy, pozdrawiam serdecznie.
Mi nie opadło, ale nie wyszło takie żółciutkie, tylko jakieś brązowe. Podpowiedzcie kochani dlaczego, może dlatego że miałam dynie nie żółciutką tylko pomarańczową.
Porównując z innymi podobnymi przepisami to szklanka musu z dyni to około 200gram
Zrobiłam wczoraj i wyszło przepyszne! Dziękuję za przepis 🙂
Super! Polecam się 😉
miałam puree z dyni zmiksowane z czosnkiem i papryką, miało być do zupy, ale i ciasto wyszło primasort.
Mi też wyszło smacze tylko nie żółciutkie a brązowe
Wspaniałe ciasto! Wyłącznie w tej postaci moje dzieci zjedzą dynię, więc tym bardziej dziękuję za przepis. Jest przepyszne i wszystkim smakuje!
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
Rewelacja !!! za każdym razem się udaje 😁 Wszyscy w domu je uwielbiają. Nawet Ci co nie przepadają za ciastami „suchymi” bez kremu. 😉
Czasem jak mam ochotę dodaję do niego jeszcze cynamon i też jest przepyszne 🙂
Super! 🙂
Pyszne, wilgotne, czuć dynię. Bardzo nam smakowało ❤
Super ciasto, wreszcie bez zakalca, a miałam z tym problem wcześniej. Teraz już wiem, że za długo mieszałam. Bardzo dziękuję, będę tu częściej zagladać👍
Super 🙂
Naprawdę proste i pyszne!!!!! W smaku bardziej czuć pomarańcze. Myślę że nawet w formie muffinow się sprawdzi. Dziękuję za przepis.
Ciasto przepyszne, zdecydowanie polecam!!!
Ciasto przepyszne, zdecydowanie polecam!!! Już czekam na kolejny dyniowy sezon 🙂 🙂 🙂
Super przepis na ciasto dyniowe,idealnie wilgotne z nutą pomarańczy.uwielbim😋
Apetycznie wygląda ,ja piekę z musem dyniowym na drożdżach , też dobre. a mus pasteryzuję w słoiczkach i mam na póżniej:)
Zrobiłam w zeszłym tygodniu po raz pierwszy. Tak zasmakowało, że dzisiaj robię po raz drugi. Bardzo prosty przepis, a ciasto super puszyste i wilgotne. Dzięki za przepis 😊
Dziękuję za przepis. Ciasto pyszne i mięciutkie ☺️ jestem zadowolona. Polecam
Czy na blachę 25 x35 składniki mnożyć razy 1,5?
Myślę, że tak.
Dokładnie tak. Ciasto już zrobione. Bardzo dobre i bardzo dobrze, że zrobiłem w większej formie
Wilgotne,mięciutkie, przepyszne.Najlepszy przepis .
Mega dobry przepis, polecam!
Mega fajny przepis, robie to ciasto juz chyba 5 raz. Dziękuję!!!!! Proste ciasto, smak oryginalny, zawsze wychodzi trzymając sie przepisu i pilnujac jak zwykle by ciasto skladniki byly w temperaturze pokojowej.
Niestety nie dopiekło się, choć patyczek był suchy, to pół centymetra zakalca na dole:( Wszystko dokładnie z przepisem robione, ale i tak klapa:( choć ta część która się upiekła, całkiem smaczna:)
Czy jajka dodać tak po prostu, może lepiej je ubić?
Nie ubijamy jajek.