Co można wyczarować z dyni? Mnóstwo smakowitych potraw na słodko i wytrawnie. Ostatnio przygotowałam przepyszne pomarańczowe brownie z kremem dyniowym. Dzisiaj mam dla Was przepis na proste ciasto z pieczonej dyni z dodatkiem skórki pomarańczowej i polewą z białej czekolady z dodatkiem musu z dyni. Wilgotne, puszyste, mniam… 🙂
Składniki:
Ciasto dyniowe:
- 1 szklanka musu z dyni*
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Polewa:
- 2 łyżki musu z dyni*
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka masła
- skórka starta z 1/2 dużej pomarańczy
Przygotowanie:
Ciasto dyniowe:
* Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i wymieszać. Wbić jajka, dodać olej, mus z dyni i startą skórkę z pomarańczy. Wszystko razem mieszać, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.
Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki delikatnie wysmarować masłem lub olejem. Wlać ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Polewa:
Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać startą skórkę pomarańczową i mus z dyni. Dokładnie wymieszać, ostudzić i wstawić do lodówki, aby lekko zgęstniała. Następnie polać ciasto, schłodzić.
Smacznego 🙂
Ten kolor! Aż chce się spróbować:)
Mi bardzo opadł i nie wiem czy nie zakalec. Dawałam jajka prosto z lodówki czy to moze byc powód? Nie wiem czy mogę go jesc, wyrósł ale potem opadł po wyjęciu z piekarnika.
Zawsze używam jajek prosto z lodówki, więc nie sądzę, że to jest powodem.
Witam ile gram dyni przypada na szklanke musu, czy ma byc to pol dyni czy cwiartka?
Lepiej upiec pół dyni i odmierzyć szklankę. Wtedy na pewno wystarczy 🙂
Ciasto wyszło mi dobre, puszyste tylko ciemne a nie tak żółciutkie jak na zdjęciu. Nie wiem dlaczego.
Porównując z innymi podobnymi przepisami to szklanka musu z dyni to około 200gram
Zrobiłam wczoraj i wyszło przepyszne! Dziękuję za przepis 🙂
Super! Polecam się 😉
miałam puree z dyni zmiksowane z czosnkiem i papryką, miało być do zupy, ale i ciasto wyszło primasort.
Wspaniałe ciasto! Wyłącznie w tej postaci moje dzieci zjedzą dynię, więc tym bardziej dziękuję za przepis. Jest przepyszne i wszystkim smakuje!
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
Rewelacja !!! za każdym razem się udaje 😁 Wszyscy w domu je uwielbiają. Nawet Ci co nie przepadają za ciastami „suchymi” bez kremu. 😉
Czasem jak mam ochotę dodaję do niego jeszcze cynamon i też jest przepyszne 🙂
Super! 🙂
Pyszne, wilgotne, czuć dynię. Bardzo nam smakowało ❤
Super ciasto, wreszcie bez zakalca, a miałam z tym problem wcześniej. Teraz już wiem, że za długo mieszałam. Bardzo dziękuję, będę tu częściej zagladać👍
Super 🙂
Naprawdę proste i pyszne!!!!! W smaku bardziej czuć pomarańcze. Myślę że nawet w formie muffinow się sprawdzi. Dziękuję za przepis.
Ciasto przepyszne, zdecydowanie polecam!!!
Ciasto przepyszne, zdecydowanie polecam!!! Już czekam na kolejny dyniowy sezon 🙂 🙂 🙂
Super przepis na ciasto dyniowe,idealnie wilgotne z nutą pomarańczy.uwielbim😋
Apetycznie wygląda ,ja piekę z musem dyniowym na drożdżach , też dobre. a mus pasteryzuję w słoiczkach i mam na póżniej:)
Zrobiłam w zeszłym tygodniu po raz pierwszy. Tak zasmakowało, że dzisiaj robię po raz drugi. Bardzo prosty przepis, a ciasto super puszyste i wilgotne. Dzięki za przepis 😊
Dziękuję za przepis. Ciasto pyszne i mięciutkie ☺️ jestem zadowolona. Polecam
Czy na blachę 25 x35 składniki mnożyć razy 1,5?
Myślę, że tak.
Dokładnie tak. Ciasto już zrobione. Bardzo dobre i bardzo dobrze, że zrobiłem w większej formie
Wilgotne,mięciutkie, przepyszne.Najlepszy przepis .
Mega dobry przepis, polecam!
Mega fajny przepis, robie to ciasto juz chyba 5 raz. Dziękuję!!!!! Proste ciasto, smak oryginalny, zawsze wychodzi trzymając sie przepisu i pilnujac jak zwykle by ciasto skladniki byly w temperaturze pokojowej.
Niestety nie dopiekło się, choć patyczek był suchy, to pół centymetra zakalca na dole:( Wszystko dokładnie z przepisem robione, ale i tak klapa:( choć ta część która się upiekła, całkiem smaczna:)
Czy jajka dodać tak po prostu, może lepiej je ubić?
Nie ubijamy jajek.