Knedle dyniowe nadziewane amarantusem, puree z pieczonej papryki i filet z halibuta


Knedle z pieczonej dyni nadziewane wyjątkowo zdrowym amarantusem, który jest bogatym źródłem białka i żelaza. Warto spożywać go jak najczęściej i włączyć go do codziennej diety. Do tego przygotowałam równie zdrowego, pieczonego halibuta o wyjątkowo delikatnym i pysznym mięsie oraz purée z pieczonej papryki. Danie ładnie się prezentuje i smakuje wybornie. Polecam 🙂

 

Knedle dyniowe nadziewane amarantusem i filet z halibuta

Knedle dyniowe nadziewane amarantusem i filet z halibuta

Składniki:

Knedle dyniowe:

  • 3/4 szklanki musu z dyni* + 1 łyżka
  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka ziaren amarantusa
  • 1 mała cebula
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Purée z papryki:

  • 2 papryki czerwone
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz lub szczypta chilli

Halibut:

  • 500 g filetu z halibuta (bez skóry)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Knedle dyniowe:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić drobno posiekaną cebulkę. Zrumienić. Wsypać amarantus i wlać bulion. Dusić pod przykryciem około 25 minut, pamiętając aby co jakiś czas mieszać. W razie potrzeby dolać odrobinę bulionu. Zdjąć pokrywkę, dodać odłożoną łyżkę musu z dyni i chwilę gotować aby pozbyć się nadmiaru płynu.

* Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ostudzić.

Następnie dodać mus z dyni, jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Zagniatać ciasto aż składniki się połączą (im krócej tym lepiej!). Gdyby ciasto było za rzadkie dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo bo knedle wyjdą za twarde. Następnie oderwać trochę ciasta, spłaszczyć dłonią i nałożyć farsz. Dokładnie skleić tworząc kulki.

Wkładać do gotującej się, osolonej wody i gotować na mniejszym ogniu przez około 4 minuty (od czasu wypłynięcia na powierzchnię). W międzyczasie przemieszać. Wyjąć łyżką cedzakową.

Purée z papryki:

Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Delikatnie natrzeć oliwą z oliwek, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170’C na 25 minut.

Następnie zdjąć skórkę i zmiksować z oliwą z oliwek na gładkie purée. Doprawić solą i pieprzem.

Halibut:

Filet z halibuta pokroić na porcje, delikatnie natrzeć oliwą z oliwek, skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i piec przez około 15 minut.

Smacznego 🙂


Ambition z dbałością
#Ambition
http://durszlak.pl/pliki/718





Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *