Któż z nas nie lubi czekolady? Poprawia humor, odpręża i… uzależnia. Dlatego przygotowałam dzisiaj ciasto dla czekoladoholików 🙂 Pyszne i aromatyczne dzięki skórce pomarańczowej brownie z kremem z pieczonej dyni, serka mascarpone i śmietany kremówki. Coś pysznego!
Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym
Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym
Składniki:
Brownie:
- 250 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 5 dużych jajek
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- skórka starta z 2 pomarańczy (na najmniejszych oczkach)
- szczypta soli
Krem dyniowy:
- 2 szklanki musu z dyni *
- 750 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki 30 %
- około 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
Dodatkowo:
- kakao
Przygotowanie:
Brownie:
W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną lub połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli, ale tylko do połączenia składników. Dodać mąkę, skórkę pomarańczową i wymieszać. Następnie wlać roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować, aż składniki się połączą.
Blaszkę o wymiarach 21 x 31 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 22-25 minut. Ostudzić.
Krem dyniowy:
* Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.
Śmietanę kremówkę (schłodzoną!) ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone, mus z dyni oraz sok z pomarańczy. Ubijać do uzyskania gęstego kremu.
Gotowy krem dyniowy przełożyć na ostudzone brownie i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Wierzch posypać kakao.
Smacznego 🙂