Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym


Któż z nas nie lubi czekolady? Poprawia humor, odpręża i… uzależnia. Dlatego przygotowałam dzisiaj ciasto dla czekoladoholików 🙂 Pyszne i aromatyczne dzięki skórce pomarańczowej brownie z kremem z pieczonej dyni, serka mascarpone i śmietany kremówki. Coś pysznego!

Pomarańczowe brownie z kremem dyniowymPomarańczowe brownie z kremem dyniowym

Pomarańczowe brownie z kremem dyniowymPomarańczowe brownie z kremem dyniowym

Składniki:

Brownie:

  • 250 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 dużych jajek
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • skórka starta z 2 pomarańczy (na najmniejszych oczkach)
  • szczypta soli

Krem dyniowy:

  • 2 szklanki musu z dyni *
  • 750 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 30 %
  • około 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy

Dodatkowo:

  • kakao

Przygotowanie:

Brownie:

W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną lub połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli, ale tylko do połączenia składników. Dodać mąkę, skórkę pomarańczową i wymieszać. Następnie wlać roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować, aż składniki się połączą.

Blaszkę o wymiarach 21 x 31 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 22-25 minut. Ostudzić.

Krem dyniowy:

* Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.

Śmietanę kremówkę (schłodzoną!) ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone, mus z dyni oraz sok z pomarańczy. Ubijać do uzyskania gęstego kremu.

Gotowy krem dyniowy przełożyć na ostudzone brownie i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Wierzch posypać kakao.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *