Kasza manna z bananami i sosem tahini
Kasza manna na mleku to smak mojego dzieciństwa, często jadłam ją polaną sokiem malinowym. Niestety odeszła w zapomnienie…
Przygotowanie kaszki nie zajmuje dużo czasu i jest naprawdę proste. W kilka minut można zrobić pożywne i smaczne śniadanie. Warto urozmaicić ją ulubionymi owocami, dżemem, sokiem, orzechami itp. Dzisiejsza wersja jest z bananami oraz sosem na bazie pasty tahini z dodatkiem syropu klonowego, soku z cytryny i małej szczypty soli.
Kasza manna z bananami i sosem tahini
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka syropu klonowego (lub cukru, miodu, syropu z agawy)
Sos tahini:
- 1 łyżka pasty tahini
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka przegotowanej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- tyci szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 banan
- 1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca
Przygotowanie kaszy manny z bananami i sosem tahini:
Składniki na sos przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać.
Do garnka wlać mleko i wsypać kaszę. Podgrzewać i mieszać, aż zgęstnieje. Najlepiej za pomocą trzepaczki, żeby nie było grudek. Następnie wlać syrop klonowy i wymieszać. Przełożyć do miseczek, udekorować plasterkami banana, polać sosem tahini i posypać orzechami nerkowca.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: