Budyń jaglany z mango i marakują


Budyń jaglany z mango i marakują to świetny pomysł na słodkie i zdrowe śniadanie lub deser. Wystarczy bardzo dokładnie zmiksować ugotowaną kaszę jaglaną razem z mango, szczyptą kardamonu i dosłodzić odrobiną miodu. Proste, prawda ? 😉 Budyń podałam z marakują, która idealnie współgra z mango i daje wyraźną kwasowość.

Budyń jaglany z mango i marakują

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 dojrzałe marakuje
  • szczypta kardamonu
  • 1 – 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie opłukać gorącą wodą i przełożyć do garnka. Wlać mleko i zagotować. Ustawić najmniejszy ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut, często mieszając.

Mango obrać, wyciąć miąższ (trochę zostawić do dekoracji) i wrzucić do ugotowanej kaszy jaglanej. Następnie dodać szczyptę kardamonu, miód i za pomocą blendera zmiksować na gładki krem. Przełożyć do salaterek i udekorować pokrojonym w kostkę mango i miąższem z marakui.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem

Jaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu

Dyniowy budyń orkiszowy z pomarańczą

Budyń kokosowy

Domowy budyń waniliowy z sosem malinowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.