Budyń jaglany z mango i marakują to świetny pomysł na słodkie i zdrowe śniadanie lub deser. Wystarczy bardzo dokładnie zmiksować ugotowaną kaszę jaglaną razem z mango, szczyptą kardamonu i dosłodzić odrobiną miodu. Proste, prawda ? 😉 Budyń podałam z marakują, która idealnie współgra z mango i daje wyraźną kwasowość.
Budyń jaglany z mango i marakują – składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 1 dojrzałe mango
- 2 dojrzałe marakuje
- szczypta kardamonu
- 1 – 2 łyżki miodu
Przygotowanie budyniu jaglanego z mango i marakują:
Kaszę jaglaną dokładnie opłukać gorącą wodą i przełożyć do garnka. Wlać mleko i zagotować. Ustawić najmniejszy ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut, często mieszając.
Mango obrać, wyciąć miąższ (trochę zostawić do dekoracji) i wrzucić do ugotowanej kaszy jaglanej. Następnie dodać szczyptę kardamonu, miód i za pomocą blendera zmiksować na gładki krem. Przełożyć do salaterek i udekorować pokrojonym w kostkę mango i miąższem z marakui.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: