Dzisiaj zapraszam w kulinarną podróż do Japonii. Przedstawiam sałatkę z winogronami morskimi, krewetkami smażonymi na maśle, pomidorkami, sałatą oraz sosem Sanbaizu. Oryginalna, prosta i pyszna… Sałatka z winogronami morskimi to lekka sałatka i z bardzo ciekawą fakturą.
Winogrona morskie (umibudo) to wodorosty przypominające kiść winogron, znane są też pod nazwą „zielony kawior”. Te malutkie kuleczki wypełnione wodą morską podczas jedzenia pękają, dając uczucie „puchi – puchi” (japońskie określenie pękających pęcherzyków). Glony mają przyjemny, lekko słony, oceaniczny smak. Tak jak inne wodorosty, winogrona morskie bogate są w minerały (jod, żelazo, magnez i wapń), kwas hialuronowy, błonnik oraz chlorofil. Warto też wspomnieć, że są wyjątkowo niskokaloryczne 🙂
Winogrona morskie przygotowuje się podobnie do glonów wakame, czyli przekłada do miseczki, zalewa wodą i odstawia na kilka minut. W ten sposób zwiększają swoją objętość i kuleczki się nawadniają. Minusem jest to, że trzeba je spożyć w dość krótkim czasie od nawodnienia. Jeśli polejemy je sosem to trzeba zjeść od razu, w przeciwnym razie zwiędną i stracą swoją konsystencję.
Sałatka z winogronami morskimi
Składniki na sałatkę z winogronami morskimi:
- około 13 krewetek
- kilka liści sałaty karbowanej
- około 10 pomidorków koktajlowych
- 20 g winogron morskich (umibudo)
- 1 łyżka masła
- sól
Sos Sanbaizu:
- 2 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki Mirinu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie:
Składniki na sos Sanbaizu wlać do miseczki i wymieszać.
Winogrona morskie przygotować według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić krewetki (obrane z pancerzy i oczyszczone). Lekko posolić i smażyć około 2 minut (po 1 minucie z każdej strony). Wyjąć i przełożyć do miseczki. Następnie dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, porwane liście sałaty i winogrona morskie. Na koniec polać sosem i od razu spożyć.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: