Sałatka z wodorostów wakame z ogórkiem i marchewką


Dzisiaj kuchnia japońska, czyli lekka i bardzo smaczna sałatka z wodorostów wakame z ogórkiem i marchewką. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju potraw np. do sushi.

Wodorosty wakame to bogactwo magnezu, potasu, wapnia, żelaza, jodu i witamin. Przyspieszają przemianę materii i są niskokaloryczne, dlatego polecane są osobom odchudzającym się. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy, układ krążenia i tarczycę. Same superlatywy 😉 Mają delikatny smak i są lekko chrupiące. Jeśli nie jedliście, zachęcam do spróbowania.

Sałatka z wodorostów wakame z ogórkiem i marchewką

Składniki:

  • 1/3 szklanki suszonych glonów wakame
  • 1 marchewka
  • 1/2 małego ogórka szklarniowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Marchewką obrać i pokroić w cienkie słupki. Ogórka pokroić w cienkie plasterki.

W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, miód i imbir.

Glony przełożyć do miseczki i zalać ciepłą wodą. Odstawić, aż napęcznieją i zwiększą objętość. Następnie dokładnie odcedzić i lekko posiekać. Dodać pokrojoną marchewkę, ogórka i wlać przygotowany sos. Wymieszać i posypać uprażonymi ziarnami sezamu.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Chipsy z nori w aromatycznej tempurze

Miso – shiru z tofu i wakame

Mizeria

Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem kozim

Sałatka z sosem tamaryndowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *