Dzisiaj kuchnia japońska, czyli lekka i bardzo smaczna sałatka z wodorostów wakame z ogórkiem i marchewką. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju potraw np. do sushi.
Wodorosty wakame to bogactwo magnezu, potasu, wapnia, żelaza, jodu i witamin. Przyspieszają przemianę materii i są niskokaloryczne, dlatego polecane są osobom odchudzającym się. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy, układ krążenia i tarczycę. Same superlatywy 😉 Mają delikatny smak i są lekko chrupiące. Jeśli nie jedliście, zachęcam do spróbowania.
Sałatka z wodorostów wakame z ogórkiem i marchewką
Składniki:
- 1/3 szklanki suszonych glonów wakame
- 1 marchewka
- 1/2 małego ogórka szklarniowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Marchewką obrać i pokroić w cienkie słupki. Ogórka pokroić w cienkie plasterki.
W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, miód i imbir.
Glony przełożyć do miseczki i zalać ciepłą wodą. Odstawić, aż napęcznieją i zwiększą objętość. Następnie dokładnie odcedzić i lekko posiekać. Dodać pokrojoną marchewkę, ogórka i wlać przygotowany sos. Wymieszać i posypać uprażonymi ziarnami sezamu.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: