Chrupiące wodorosty nori smażone w tempurze to popularna przekąska w krajach azjatyckich. Mogą być alternatywą dla chipsów, chrupek itp., którymi tak chętnie się objadamy. Są pyszne i o niepowtarzalnym smaku. Idealne na imprezę lub jako przekąska w ciągu dnia. Polecam 🙂
Składniki:
- Glony Nori
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki lodowatej wody
- 1 łyżka ketchupu „Kotlin”- pikantny
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka Mirinu
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Nori pociąć na prostokąty (około 7 cm x 4 cm).
Do miseczki wbić jajko. Dodać sos sojowy, ketchup i Mirin. Dokładnie wymieszać. Wlać lodowatą wodę, wsypać obie mąki i wymieszać. Jeśli w cieście zostaną gdzieniegdzie grudki, nie rozgniatać ich. Tak ma być 😉
Za pomocą szczypiec, maczać tylko z jednej strony pojedyncze kawałki nori w przygotowanym cieście. Smażyć w głębokim tłuszczu (rozgrzanym!) przez około 20 sekund, tylko do czasu aż ciasto nabierze lekko złotego koloru. Wykładać na papierowy ręcznik. Między partiami smażonych glonów nori, wyjmować okruchy pływające w tłuszczu.
Smacznego 🙂
Takie cuda, kupuje na allegro w paczce z Azji 😉