Chipsy z jarmużu


Mega chrupiące, pieczone chipsy z jarmużu z dodatkiem oleju kokosowego, sosu sojowego i chili. Aromatyczne i pyszne! Po co kupować klasyczne chipsy, skoro w prosty sposób można przygotować zdrową wersję? Zamiast oleju kokosowego można użyć oliwy z oliwek i doprawić ulubionymi przyprawami np. suszonym czosnkiem lub słodką papryką. Kwestia gustu 😉 Tak przygotowane chipsy z jarmużu nie tylko będą wyśmienitą przekąską, mogą też stanowić smaczną ozdobę zup kremów. Jeśli jeszcze nie robiliście, polecam również spróbować chipsów z plantana lub z nori 🙂

Składniki:

  • 100 g jarmużu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • szczypta chili

Przygotowanie:

Olej kokosowy podgrzać, aby był płynny. Dodać sos sojowy, chili i dokładnie wymieszać.

Jarmuż umyć, osuszyć, oderwać twarde łodyżki i przełożyć do miski. Dodać olej kokosowy z sosem sojowym i dokładnie wszystko wymieszać, wmasowując w liście. Następnie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 7 – 10 minut. Należy sprawdzać w trakcie pieczenia, bo szybko mogą się przypalić.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Chipsy z plantana

Chipsy z nori w aromatycznej tempurze

Smoothie z jarmużu, banana i jabłka

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Zupa z pieczoną papryką, jarmużem, czosnkiem niedźwiedzim i parmezanem


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Chipsy z jarmużu