Mega chrupiące, pieczone chipsy z jarmużu z dodatkiem oleju kokosowego, sosu sojowego i chili. Aromatyczne i pyszne! Po co kupować klasyczne chipsy, skoro w prosty sposób można przygotować zdrową wersję? Zamiast oleju kokosowego można użyć oliwy z oliwek i doprawić ulubionymi przyprawami np. suszonym czosnkiem lub słodką papryką. Kwestia gustu 😉 Tak przygotowane chipsy z jarmużu nie tylko będą wyśmienitą przekąską, mogą też stanowić smaczną ozdobę zup kremów. Jeśli jeszcze nie robiliście, polecam również spróbować chipsów z plantana lub z nori 🙂
Składniki:
- 100 g jarmużu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- szczypta chili
Chipsy z jarmużu – przygotowanie:
Olej kokosowy podgrzać, aby był płynny. Potem dodać sos sojowy, chili i dokładnie wymieszać.
Jarmuż umyć, osuszyć, oderwać twarde łodyżki i przełożyć do miski. Dodać olej kokosowy z sosem sojowym i dokładnie wszystko wymieszać, wmasowując w liście. Następnie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 7 – 10 minut. Należy sprawdzać w trakcie pieczenia, bo szybko mogą się przypalić.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
bardzo je lubię!