Dzisiaj chipsy z plantana, czyli kuzyna banana. Do przygotowania chipsów użyłam zielonych plantanów, zawierają mniej cukru i dużo więcej skrobi. Skórkę mają sztywną, którą trzeba rozciąć nożem. Wnętrze jest dość twarde, dzięki czemu pokroimy je na idealne plasterki. Plantany na surowo są cierpkie i gorzkie, nadają się tylko do obróbki, ale po usmażeniu to już inna bajka 😉
Chipsy z plantana to zdrowsza wersja tradycyjnych chipsów, w których można znaleźć całą tablicę Mendelejewa. Po usmażeniu wystarczy je tylko posolić, ale jeśli macie ochotę dodajcie np. szczyptę chili. Są pyszne i mega chrupiące! Polecam 🙂
Składniki:
- 2 zielone plantany
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- przyprawy np. chili, suszony czosnek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Skórkę plantanów nacinamy nożem (wzdłuż). Obieramy i kroimy na cienkie plasterki, około 1 – 1,5 mm. Wrzucamy partiami na mocno rozgrzany olej i smażymy około 1 minuty. W czasie smażenia jeden lub dwa razy delikatnie mieszamy. Przekładamy na papierowy ręcznik. Następnie chipsy z plantana przekładamy do miseczki i solimy.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: