Omlet z rydzami


Omlet z rydzami i posiekaną natką pietruszki to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie. Uwielbiam rydze, niewątpliwie to jedne z moich ulubionych grzybów. To szlachetne i wyjątkowe grzyby, które uwodzą smakiem. Przygotowując je, nie warto przesadzać z dodatkami, aby nie zabić ich smaku. Miłośnikom tych grzybów polecam również kopytka z rydzami smażonymi na maśle i smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem.

Składniki:

  • około 300 g rydzów
  • 6 jajek
  • 5 łyżek mleka
  • 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Do miseczki wbić jajka, dodać mleko, pietruszkę, sól i pieprz. Roztrzepać.

Grzyby oczyścić, odciąć nóżki, wypłukać i osuszyć. Większe kapelusze pokroić.

Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić grzyby i smażyć (na dość dużym ogniu) przez około 5 minut, mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Następnie ustawić malutki ogień, wlać masę jajeczną i zamieszać. Smażyć pod przykryciem, aż masa się zetnie. Gotowy omlet pokroić w trójkąty.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Kopytka z rydzami smażonymi na maśle

Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem

Boczniaki w aromatycznym sosie śmietanowym z kaszą orkiszową

Kasza jęczmienna z kurkami, szpinakiem i jajkiem sadzonym

Omlet ze szparagami, boczkiem i parmezanem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *