Omlet z rydzami i posiekaną natką pietruszki to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie. Uwielbiam rydze, niewątpliwie to jedne z moich ulubionych grzybów. To szlachetne i wyjątkowe grzyby, które uwodzą smakiem. Przygotowując je, nie warto przesadzać z dodatkami, aby nie zabić ich smaku. Miłośnikom tych grzybów polecam również kopytka z rydzami smażonymi na maśle i smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem.
Składniki:
- około 300 g rydzów
- 6 jajek
- 5 łyżek mleka
- 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do miseczki wbić jajka, dodać mleko, pietruszkę, sól i pieprz. Roztrzepać.
Grzyby oczyścić, odciąć nóżki, wypłukać i osuszyć. Większe kapelusze pokroić.
Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić grzyby i smażyć (na dość dużym ogniu) przez około 5 minut, mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Następnie ustawić malutki ogień, wlać masę jajeczną i zamieszać. Smażyć pod przykryciem, aż masa się zetnie. Gotowy omlet pokroić w trójkąty.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: