Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem


Pierogi chyba wszyscy znają i lubią. Mogą być z makiem, owocami, mięsem, warzywami lub grzybami. Pomysłów na farsz jest tyle, ilu kucharzy. Każdy z nas na pewno ma swoje ulubione. Dzisiaj zrobiłam z rydzami, które są jednymi z moich „najlepsiejszych” 😀 grzybów. Do ciasta na pierogi dodałam szafran, dzięki czemu uzyskały ładny, żółty kolor i delikatny aromat. Po ugotowaniu usmażyłam na masełku i posypałam czerwonym pieprzem. Wyszły niesamowicie smaczne. Polecam 🙂

Smażone pierogi szafranowe z rydzami

Składniki (na około 20 pierogów):

Ciasto na pierogi:

  • 1,5 szklanki mąki
  • około 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 0,08 g szafranu
  • szczypta soli

Farsz:

  • rydze ( 2 garście)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • Bulion w kostce (warzywny lub drobiowy) do gotowania pierogów
  • czerwony pieprz

Przygotowanie:

Farsz:

Rydze oczyścić, odciąć nóżki, wypłukać i osuszyć. Większe kapelusze przekroić.

Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić grzyby, posiekaną cebulę i smażyć przez około 5 minut, mieszając.  Następnie drobniutko posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i wodę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi:

Do rondelka wlać wrzącą wodę, dodać masło i szafran. Wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż szafran puści kolor. Gdyby woda za bardzo ostygła przed dodaniem do mąki, należy ją podgrzać.

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i stopniowo dolewać szafranową wodę, mieszając. Zagniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującego się bulionu. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować około 4 minut na małym gazie.

Ugotowane pierogi usmażyć na maśle, do uzyskania jasno złotego koloru. Przełożyć na talerz i posypać roztartym czerwonym pieprzem.

Smacznego 🙂

 




 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 komentarzy do “Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem