Brokuły zatopione w śmietance z serem pleśniowym i zapieczone to dodatek, który urozmaici niejeden obiad. U boku ulubionego mięska lub rybki sprawdzą się świetnie. Mniam…
Brokuły zapiekane z serem pleśniowym
Składniki:
- 1 mały brokuł
- 80 g sera lazur
- 100 g śmietany kremówki 30%
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Przygotowanie brokułów zapiekanych z serem pleśniowym:
Brokuła podzielić na różyczki i wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować na małym ogniu 3-4 minuty i odcedzić.
Do miseczki wlać śmietankę, wbić jajko i dokładnie roztrzepać. Dodać pokruszony ser pleśniowy, doprawić solą i pieprzem. Należy pamiętać aby nie przesadzić z solą, bo ser jest słony.
Do naczynia do zapiekania przełożyć różyczki brokuła. Całość polać przygotowanym sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C . Zapiekać około 20 minut, aż jajko się zetnie.
Smacznego 🙂