Moja wersja pikantnych pierogów, którą uwielbiam. Mielona wołowina z pomidorami, wolno duszona w czerwonym winie oraz suszone pomidory, chilli i ser pleśniowy… Wszystko razem tworzy niepowtarzalny smak i aromat. Zapraszam na smażone pierogi z wołowiną na ostro 🙂
Smażone pierogi z wołowiną na ostro
Składniki:
Z podanego przepisu wyjdzie około 48-50 sztuk.
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 400 g mielonej wołowiny (użyłam mocno zmielonej jak na tatara)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 60g niebieskiego sera pleśniowego
- 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów (400g)
- 1,5 szklanki bulionu mięsnego
- 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 mała lub 1/2 papryczki chilli
- 1 łyżeczka oregano
- 4 ziarenka jałowca
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- około 3 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- sól
Przygotowanie:
Farsz:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mieloną wołowinę, drobno posiekaną cebulę, dobrze rozgniecione ziarenka jałowca i kminu rzymskiego i oregano. Chwilę smażymy, mieszając. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli, wszystko podsmażamy. Dolewamy wino, bulion, dodajemy szczyptę cukru, koncentrat pomidorowy i zmiksowane pomidory z puszki (bez zalewy). Mieszamy. Dusimy na małym gazie (pod przykryciem) około 1,5 godziny, aż sos bardzo zgęstnieje. Musi się prawie cały zredukować, aby można bez problemu nadziewać pierogi. Do gotowego mięsa dołożyć pokrojone w małą kosteczkę suszone pomidory i zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać drobniutko pokrojony ser pleśniowy i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie.
Ugotowane pierogi smażymy na maśle, do uzyskania jasno złotego koloru.
Smacznego 🙂
świetny pomysł na farsz:)