Dzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z ugotowanym na sypko ryżem, jako danie główne. Polecam 🙂
Składniki:
- 1 cebula
- 1 duży filet z dorsza
- 2 bakłażany
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 puszka pomidorów (400g)
- 1 mała cebula
- 1/2 średniej czerwonej papryki
- 100g śmietanki 30%
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego „Pudliszki”
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ. Połówki bakłażanów lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojony na mniejsze kawałki filet z dorsza, delikatnie solimy. Chwilkę smażymy, rozdrabniamy i dodajemy pokrojony miąższ z jednego bakłażana. Mieszamy i lekko podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażany płuczemy, osuszamy i wypełniamy przygotowanym farszem. Blaszkę delikatnie smarujemy olejem, układamy bakłażany i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez 30 minut.
Sos:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i rumienimy. Dodajemy pomidory razem z zalewą, drobno pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, bulion, wino i szczyptę cukru. Gotujemy na małym ogniu (pod przykryciem), aż papryka zmięknie i sos zgęstnieje. Następnie dodajemy śmietankę, mieszamy i chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe bakłażany przekładamy na talerz i polewamy sosem.
Smacznego 🙂
o takiego bakłażana bym zjadła:) świetny pomysł na nadzienie:)
Nie tylko mięso mielone pasuje do bakłażana, rybka również 🙂