Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym


Dzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z ugotowanym na sypko ryżem, jako danie główne. Polecam 🙂

Bakłażan faszerowany dorszem

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 duży filet z dorsza
  • 2 bakłażany
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 1 mała cebula
  • 1/2 średniej czerwonej papryki
  • 100g śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego „Pudliszki”
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ. Połówki bakłażanów lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojony na mniejsze kawałki filet z dorsza, delikatnie solimy. Chwilkę smażymy, rozdrabniamy i dodajemy pokrojony miąższ z jednego bakłażana. Mieszamy i lekko podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażany płuczemy, osuszamy i wypełniamy przygotowanym farszem. Blaszkę delikatnie smarujemy olejem, układamy bakłażany i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez 30 minut.

Sos:

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i rumienimy. Dodajemy pomidory razem z zalewą, drobno pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, bulion, wino i szczyptę cukru. Gotujemy na małym ogniu (pod przykryciem), aż papryka zmięknie i sos zgęstnieje. Następnie dodajemy śmietankę, mieszamy i chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowe bakłażany przekładamy na talerz i polewamy sosem.

Smacznego 🙂

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym