Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku


Pikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam !

Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 400g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów (po 400g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400g)
  • 100g kukurydzy z puszki
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego „Pudliszki”
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki startego cheddara
  • około 3-4 łyżek oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, drobno pokrojoną cebulę, rozmaryn, rozgnieciony kmin rzymski, cynamon, trochę soli i mieszamy. Wszystko lekko rumienimy i dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i podsmażamy. Następnie wlewamy bulion, pomidory (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i drobno posiekaną chilli. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do sosu. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Doprawiamy solą.

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem i układamy w nim na przemian ziemniaki i sos. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1 godziny (do miękkości ziemniaków). Po około 45 minutach pieczenia, zdejmujemy pokrywkę i posypujemy wierzch zapiekanki startym serem (już nie przykrywamy).

Smacznego 🙂

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *