Kolejna propozycja na przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia. Tym razem chrupiące placuszki z kaszy gryczanej, kabanosami i czosnkowym serkiem. Placki również doskonale sprawdzają się jako danie główne, z dodatkiem np. sosu grzybowego. Dzisiaj jednak proponuję coś na ząb 😉
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej
- 2 jajka
- 1 łyżka bułki tartej
- 250 g twarogu
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
- około 2 kabanosów
- szczypta cukru
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Wsypujemy do miseczki i dodajemy jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy malutkie placuszki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je około 3 minut z każdej strony.
Obrane ząbki czosnku miksujemy z twarogiem. Dodajemy śmietanę, szczyptę cukru i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy serek przekładamy do rękawa cukierniczego.
Na placuszki układamy pokrojone w plasterki kabanosy, na to wyciskamy trochę serka, następnie przykrywamy kolejnym placuszkiem. Wierzch dekorujemy pozostałym serkiem.
Smacznego 🙂
bardzo ładnie podane!
Dziękuję 🙂