Placuszki z kaszy gryczanej z kabanosami i serkiem czosnkowym


Kolejna propozycja na przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia. Tym razem chrupiące placuszki z kaszy gryczanej, kabanosami i czosnkowym serkiem. Placki również doskonale sprawdzają się jako danie główne, z dodatkiem np. sosu grzybowego. Dzisiaj jednak proponuję coś na ząb 😉

Placuszki z kaszy gryczanej z kabanosami

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 250 g twarogu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
  • około 2 kabanosów
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Wsypujemy do miseczki i dodajemy jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy malutkie placuszki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je około 3 minut z każdej strony. 

Obrane ząbki czosnku miksujemy z twarogiem. Dodajemy śmietanę, szczyptę cukru i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy serek przekładamy do rękawa cukierniczego.

Na placuszki układamy pokrojone w plasterki kabanosy, na to wyciskamy trochę serka, następnie przykrywamy kolejnym placuszkiem. Wierzch dekorujemy pozostałym serkiem.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Placuszki z kaszy gryczanej z kabanosami i serkiem czosnkowym