Puszysty biszkopt przełożony bitą śmietaną i świeżymi malinami, posypany czekoladowymi wiórkami. Pyszny, lekki i delikatny… Naprawdę warto zrobić 🙂
Składniki:
Z podanego przepisu na biszkopt wyjdą trzy warstwy, ale dosyć cienkie. Radzę przekroić go na pół i jeszcze dodatkowo upiec pół porcji. Tort będzie idealny 🙂
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa z bitej śmietany:
- 800g śmietanki 30%
- 500g świeżych malin
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
Do nasączenia biszkoptu:
- 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- po dwa rządki czekolady białej, mlecznej i deserowej
Przygotowanie:
Biszkopt:
Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem i oprószyć mąką. Białka z cukrem dobrze ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160′C (termoobieg) przez około 25 min.
Masa z bitej śmietany:
Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i po łyżce dodawać do ostudzonego mleka z żelatyną, cały czas mieszając. Wstawić do lodówki, od czasu do czasu mieszać i sprawdzać czy tężeje. W międzyczasie opłukać maliny i osuszyć. Składniki do nasączenia biszkoptu dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekrawamy na trzy części. Masę z bitej śmietany dzielimy na trzy porcje. Za pomocą pędzelka nasączamy pierwszą warstwę biszkoptu. Rozsmarowujemy na nim porcję lekko tężejącej bitej śmietany i układamy na niej maliny. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, nasączamy go i układamy resztę malin (kilka zostawiamy do dekoracji). Przykrywamy kolejną warstwą, ponownie go nasączamy, cały tort obsmarowujemy bitą śmietaną i wstawiamy do lodówki mniej więcej na dwie godziny, aż krem całkowicie stężeje.
Gotowy tort dekorujemy malinami i czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.
Smacznego 🙂
Cudowny tort ,te maliny ,uwielbiam.
czy mozna podawac tort na drugidzien czy lepiej w tym samym dniu?
Równie dobrze smakuje na drugi dzień 🙂
przepis brzmi smakowicie tylko może orjetuje sie oani czy na 3 dzien też ten tort bedzie dobry? nie chciałabym potruć gości a musze go niestety zrobic wczesniej:-)
Na pewno nie potruje Pani gości 😉 Mój był zjedzony drugiego dnia, ale myślę, że spokojnie można go podać na trzeci dzień 🙂
Cudowny! Ja dałam mniej cukru ale dołożyłam bezy do środka najlepiej smakuje tego samego dnia. Po dwóch dniach smietana juz nie jest taka fajna..
jaki wymiar blachy? wyglada pysznie:D
Tortownica o średnicy 24 cm.