Dawno na blogu nie było żadnej sałatki… Pora to zmienić. Dzisiaj proponuję wersję wegetariańską z sałatą lodową, quinoa (komosą ryżową), pieczoną marchewką i cukinią z rozmarynem, fetą, chrupiącymi grzankami i polaną pysznym sosem balsamicznym. Zachęciłam? Jeśli tak, to do dzieła! 😉
Składniki:
- 4 średnie marchewki
- 1/2 średniej cukinii
- 180 g fety
- około 1/3 główki sałaty lodowej
- 3 kromki chleba
- 1/3 szklanki quinoa (komosy ryżowej)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
Sos balsamiczny:
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
Przygotowanie:
Komosę ryżową (Quinoa) ugotować według przepisu na opakowaniu.
Marchewkę obrać, pokroić na plasterki (około 0,5 cm) i przełożyć do miseczki. Cukinię pokroić na półplasterki (około 0,5 cm) i przełożyć do miseczki z marchewką. Dodać oliwę z oliwek, miód, rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut.
Z kromek chleba odciąć skórkę (nie jest to konieczne) i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojony chleb. Zrumienić często mieszając.
Zabieramy się za sos balsamiczny 🙂
Do małego rondelka wlać ocet balsamiczny, dodać miód i sos Worcestershire. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos będzie miał konsystencję syropu.
Do miski wrzucić porwane liście sałaty lodowej, pokruszony ser feta, upieczone warzywa, ugotowaną komosę ryżową i grzanki. Delikatnie zamieszać, przełożyć na talerze i polać przygotowanym sosem balsamicznym.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem
→ Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą
→ Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą i chrupiącym boczkiem
→ Sałatka z rukolą, dynią i kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim