Dzisiaj pomysł na pyszny, pożywny, wegetariański obiad. Zapraszam na bakłażany faszerowane kaszą kuskus, pomidorami, fetą i posypane startym parmezanem. Idealnie sprawdzą się zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Bakłażany mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tego warzywa jest również przepyszna Parmigiana di melanzane lub znana i lubiana Moussaka (musaka). Bez wątpienia polecam! 🙂
Bakłażany faszerowane kaszą kuskus, pomidorami i fetą
Składniki:
- 3 średnie bakłażany
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 180 g fety
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta chili
- sól
- pieprz
- starty parmezan (do posypania)
Bakłażany faszerowane kaszą kuskus – przygotowanie:
Bakłażany umyć , osuszyć i przekroić wzdłuż na pół. Miąższ lekko ponacinać, zostawiając około 1 cm od brzegu. Następnie natrzeć odrobiną oliwy z oliwek, lekko posolić (od strony przecięcia) i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 25 minut. Później za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ (zostawiając około 1 cm od brzegu) i drobno pokroić.
Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Potem wrzucić krojone pomidory (razem z zalewą) i rozgnieść je widelcem. Wlać bulion, a także dodać pokrojony miąższ bakłażanów, oregano, rozmaryn, tymianek, cynamon, chili, pieprz i sól. Wymieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodać kaszę kuskus i pokruszony ser feta. Wymieszać.
Gotowym farszem wypełnić połówki bakłażana, posypać startym parmezanem i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: