Bakłażany faszerowane kaszą kuskus, pomidorami i fetą


Dzisiaj pomysł na pyszny, pożywny, wegetariański obiad. Zapraszam na bakłażany faszerowane kaszą kuskus, pomidorami, fetą i posypane startym parmezanem. Idealnie sprawdzą się na obiad lub ciepłą kolację. Bakłażany mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tego warzywa jest również przepyszna Parmigiana di melanzane lub znana i lubiana Moussaka (musaka). Polecam! 🙂

Bakłażany faszerowane kaszą kuskus, pomidorami i fetą

Składniki:

  • 3 średnie bakłażany
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 180 g fety
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan (do posypania)

Przygotowanie:

Bakłażany umyć , osuszyć i przekroić wzdłuż na pół. Miąższ lekko ponacinać, zostawiając około 1 cm od brzegu. Następnie natrzeć odrobiną oliwy z oliwek, lekko posolić (od strony przecięcia) i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 25 minut. Za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ (zostawiając około 1 cm od brzegu) i drobno pokroić.

Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Wrzucić krojone pomidory (razem z zalewą) i rozgnieść je widelcem. Wlać bulion i dodać pokrojony miąższ bakłażanów, oregano, rozmaryn, tymianek, cynamon, chili, pieprz i sól. Wymieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodać kaszę kuskus i pokruszony ser feta. Wymieszać.

Gotowym farszem wypełnić połówki bakłażana, posypać startym parmezanem i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo – śmietankowym

Parmigiana di melanzane

Moussaka (musaka)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką

Cukinia faszerowana mielonym mięsem, czarnymi oliwkami i serem lazur

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *