Parmigiana di melanzane jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej. To smażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem, następnie zapieczone. Sycylijczycy dodają do niej również tuńczyka, natomiast w Apulii kiełbasę. Ja przygotowałam prostą wersję neapolitańską. Zapiekanka może być świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i ryb lub stanowić samodzielne danie. Polecam 🙂
Składniki:
- 2 większe bakłażany
- 500 g passaty pomidorowej
- 2 kulki mozzarelli
- 100 g parmezanu
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany umyć, pokroić w plastry (około 1 cm), oprószyć solą i odłożyć na około 30 minut. Następnie umyć z soli, osuszyć i obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (im mniej oliwy tym lepiej, bo zapiekanka będzie za tłusta) przez 3 minuty z każdej strony.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę, po chwili czosnek i zeszklić. Dodać passatę pomidorową, oregano, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu kilka minut. Następnie wrzucić posiekaną świeżą bazylię i wymieszać.
Na dnie formy do zapiekania rozsmarować trochę sosu i ułożyć warstwę bakłażana. Na to warstwę sosu, plasterki mozzarelli i starty parmezan. Ponownie warstwę bakłażana, sosu, mozzarelli i parmezanu. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Smacznego 🙂
O kurcze, nie znałem tej potrawy! Wprost uwielbiam bakłażana, więc będę musiał wypróbować 😀
Koniecznie 🙂
Cudne danie❤️nigdy bakłażan nie wyszedł mi taki rozpływający w ustach i przepyszny😍dziekuje😃
Dzięki 🙂