Parmigiana di melanzane


Parmigiana di melanzane jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej. To smażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem, następnie zapieczone. Sycylijczycy dodają do niej również tuńczyka, natomiast w Apulii kiełbasę. Ja przygotowałam prostą wersję neapolitańską. Zapiekanka może być świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i ryb lub stanowić samodzielne danie. Polecam 🙂

Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

Składniki:

  • 2 większe bakłażany
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 kulki mozzarelli
  • 100 g parmezanu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, pokroić w plastry (około 1 cm), oprószyć solą i odłożyć na około 30 minut. Następnie umyć z soli, osuszyć i obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (im mniej oliwy tym lepiej, bo zapiekanka będzie za tłusta) przez 3 minuty z każdej strony.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę, po chwili czosnek i zeszklić. Dodać passatę pomidorową, oregano, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu kilka minut. Następnie wrzucić posiekaną świeżą bazylię i wymieszać.

Na dnie formy do zapiekania rozsmarować trochę sosu i ułożyć warstwę bakłażana. Na to warstwę sosu, plasterki mozzarelli i starty parmezan. Ponownie warstwę bakłażana, sosu, mozzarelli i parmezanu. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.

Smacznego 🙂





Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 komentarzy do “Parmigiana di melanzane