Brownie to klasyczne amerykańskie ciasto. Bardzo proste do przygotowania i co najważniejsze zawsze wychodzi 🙂 Jest idealne dla miłośników czekolady, którzy lubią ciężkie, gliniaste i mocno czekoladowe ciasta. Jak dla mnie… Pycha!
Składniki:
- 250 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady 70%
- 5 dużych jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
Przygotowanie brownie:
W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną lub połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli, ale tylko do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać. Następnie wlać roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować, aż składniki się połączą. Wsypać posiekane orzechy włoskie i wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 21 x 31 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 20-25 minut. Wyjąć, przestudzić i pokroić na kwadraty.
Smacznego 🙂
Pyszne.
uwielbiam, by mam ochotę na coś mocno czekoladowego 🙂