Pyszne i banalnie proste danie. Wystarczy wcześniej wszystko przygotować. Pokroić warzywa i mięso, a makaron ugotować. Potem to już z górki 😉 Usmażyć w woku lub dużej patelni, wymieszać z makaronem, doprawić i… Gotowe! Jak większość dań typu stir-fry nie wymaga zbyt dużego wysiłku, a efekt z pewnością zadowoli niejedno podniebienie 🙂
Makaron Chow Mein z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g makaronu Chow Mein
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- szczypta chili
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- kilka łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub zwykłego)
- 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na paseczki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, szczyptę chili, wymieszać i odstawić.
Marchewkę pokroić w zapałki, paprykę w cienkie paski, szalotkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Kapustę pekińską przekroić wzdłuż, następnie pokroić w poprzek zaczynając od strony liści i kończąc w połowie kapusty (na paski około 2 cm szerokości).
W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i szalotkę. Smażyć 1 minutę, dodać czosnek, imbir i smażyć, aż mięso będzie gotowe, ciągle mieszając. Dodać pokrojoną paprykę i marchewkę, sos rybny, cukier trzcinowy i smażyć około 3-4 minut (mieszając!), aż warzywa lekko zmiękną ale nadal będą jędrne. Wrzucić pokrojoną kapustę pekińską i chwilkę podsmażać, aż lekko zwiędnie. Następnie dodać ugotowany makaron, sok z limonki i olej sezamowy. Wymieszać, doprawić sosem sojowym. Przełożyć na talerze i posypać uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.
Smacznego 🙂