Kruche ciasto z pomarańczami, startą dynią, uprażonymi orzechami włoskimi, suszonym imbirem, goździkami i lekką bezową pianką. Bardzo aromatyczne i oryginalne w smaku, pomarańcze i dynia świetnie do siebie pasują. Jeśli jesteście smakoszami takich połączeń, ten przepis przypadnie Wam do gustu 🙂
Kruche ciasto z pomarańczami, dynią, orzechami włoskimi i bezową pianką
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 160 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 3 szklanki startej na dużych oczkach dyni (użyłam hokkaido)
- 4 małe pomarańcze
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
- szczypta mielonych goździków
Bezowa pianka:
- 6 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Kruche ciasto z pomarańczami – przygotowanie:
Kruche ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia, a także cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Potem owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote.
Nadzienie:
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, bardzo drobno siekamy lub mielimy.
Pomarańcze obieramy, wycinamy cząstki miąższu (bez błonek) i kroimy na kawałki wielkości około 1,5 cm. Potem przekładamy do miseczki. Dodajemy startą dynię, posiekane orzechy włoskie, skórkę pomarańczową, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, imbir, a także goździki. Mieszamy i przekładamy na podpieczony spód. Wyrównujemy.
Bezowa pianka:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodajemy cukier (po łyżce) i ciągle ubijamy, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Na koniec rozsmarowujemy na cieście, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy około 30 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: