Kruche ciasto z pomarańczami, dynią, orzechami włoskimi i bezową pianką


Ciasto na kruchym spodzie z kawałkami pomarańczy, startą dynią, uprażonymi orzechami włoskimi, suszonym imbirem, goździkami i lekką bezową pianką. Bardzo aromatyczne i oryginalne w smaku, pomarańcze i dynia świetnie do siebie pasują. Jeśli jesteście smakoszami takich połączeń, ten przepis przypadnie Wam do gustu 🙂

Kruche ciasto z pomarańczami, dynią, orzechami włoskimi i bezową pianką

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 160 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 3 szklanki startej na dużych oczkach dyni (użyłam hokkaido)
  • 4 małe pomarańcze
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
  • szczypta mielonych goździków

Bezowa pianka:

  • 6 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote.

Nadzienie:

Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, bardzo drobno siekamy lub mielimy.

Pomarańcze obieramy, wycinamy cząstki miąższu (bez błonek) i kroimy na kawałki wielkości około 1,5 cm. Przekładamy do miseczki. Dodajemy startą dynię, posiekane orzechy włoskie, skórkę pomarańczową, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, imbir i goździki. Mieszamy i przekładamy na podpieczony spód. Wyrównujemy.

Bezowa pianka:

Białka ubijamy ze szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodajemy cukier (po łyżce) i ciągle ubijamy, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Następnie rozsmarowujemy na cieście, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy około 30 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Szarlotka z bezą (pianką)

Proste ciasto dyniowe

Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym

Sernik dyniowo – pomarańczowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *