Pasta z ciecierzycy, pieczonej dyni i słonecznika


Pasta z ciecierzycy i pieczonej dyni, uprażonych ziaren słonecznika, z dodatkiem czosnku i kminu rzymskiego. To moja wariacja na temat hummusu 😉 Aromatyczna i pyszna! Do jej przygotowania użyłam dyni Hokkaido, dzięki której pasta ma ładny, intensywny kolor. Polecam! 🙂

Pasta z ciecierzycy, pieczonej dyni i słonecznikaPasta z ciecierzycy, pieczonej dyni i słonecznika

Składniki:

  • 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki musu z dyni (użyłam dyni hokkaido) *
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (utartego w moździerzu)
  • około 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Pasta z ciecierzycy – przygotowanie:

* Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Ugotowaną ciecierzycę, mus z dyni, a także uprażone ziarna słonecznika przełożyć do pojemnika blendera. Następnie dodać czosnek, kmin rzymski, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Na koniec zmiksować na gładką pastę i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Pasta z ciecierzycy, pieczonej dyni i słonecznika