Pasta z ciecierzycy i pieczonej dyni, uprażonych ziaren słonecznika, z dodatkiem czosnku i kminu rzymskiego. To moja wariacja na temat hummusu 😉 Aromatyczna i pyszna! Do jej przygotowania użyłam dyni Hokkaido, dzięki której pasta ma ładny, intensywny kolor. Polecam! 🙂
Pasta z ciecierzycy, pieczonej dyni i słonecznika
Składniki:
- 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 szklanki musu z dyni (użyłam dyni hokkaido) *
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (utartego w moździerzu)
- około 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Pasta z ciecierzycy – przygotowanie:
* Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Ugotowaną ciecierzycę, mus z dyni, a także uprażone ziarna słonecznika przełożyć do pojemnika blendera. Następnie dodać czosnek, kmin rzymski, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Na koniec zmiksować na gładką pastę i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Ten wspaniały, słoneczny kolor przyciąga nieziemsko 😉