W sezonie na bób nie może zabraknąć, przepysznej o kremowej konsystencji pasty z bobu na kanapki. Jest jedną z moich ulubionych past wegańskich, które często przygotowuję, również zimą. Oczywiście, jeśli nie skończy mi się zapas mrożonego bobu 😉 Moim zdaniem pasta z bobu z koperkiem jest rewelacyjna! Polecam 🙂
Składniki:
- 1/2 kg bobu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulkę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać drobno posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i jeszcze chwilkę podsmażać.
Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Dodać zrumienioną cebulę z czosnkiem (razem z oliwą) i sok z cytryny. Zmiksować. Wrzucić posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem. W razie gdyby pasta była za gęsta, dolać odrobinę oliwy z oliwek lub wody.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Niesamowicie smaczna ta pasta