Pasta z bobu z koperkiem


 

W sezonie na bób nie może zabraknąć, przepysznej o kremowej konsystencji pasty z bobu na kanapki. Jest jedną z moich ulubionych past wegańskich, które często przygotowuję, również zimą. Oczywiście, jeśli nie skończy mi się zapas mrożonego bobu 😉 Moim zdaniem pasta z bobu z koperkiem jest rewelacyjna! Polecam 🙂

Składniki:

  • 1/2 kg bobu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cebulkę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać drobno posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i jeszcze chwilkę podsmażać.

Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Dodać zrumienioną cebulę z czosnkiem (razem z oliwą) i sok z cytryny. Zmiksować. Wrzucić posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem. W razie gdyby pasta była za gęsta, dolać odrobinę oliwy z oliwek lub wody.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pasta z czerwonej fasoli z boczkiem

Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

Hummus

Tapenada z czarnych oliwek


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Pasta z bobu z koperkiem