Tapenada z czarnych oliwek


Tapenada to pasta z oliwek, kaparów i oliwy z oliwek. Dodatkowo wzbogaciłam jej smak czosnkiem i filecikami anchois, ponieważ w takiej wersji najbardziej mi smakuje. Przygotowanie tapenady jest wyjątkowo proste i szybkie. Warto spróbować 🙂

Tapenada z czarnych oliwek

Składniki:

  • 1 słoiczek (290 g) czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 fileciki anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz

Przygotowanie:

Wszystko razem zmiksować, dolewając stopniowo oliwę z oliwek. Podawać z grzankami.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pasta z cukinii, suszonych pomidorów i słonecznika

Pasta z tuńczyka

Pasta z czerwonej fasoli z boczkiem

Pasta z wędzonego łososia i twarogu

Smalec z fasoli


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Tapenada z czarnych oliwek