Placek po węgiersku to chrupiący placek ziemniaczany z gulaszem. Idealny pomysł na sycący i pożywny obiad. Osobiście przepadam za tym daniem i polecam wszystkim, którzy jeszcze go nie jedli.
Składniki:
Placki ziemniaczane:
- 6 dużych ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Gulasz:
- 700 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki)
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 3 łyżki papryki słodkiej suszonej
- 1/2 łyżeczki chilli
- 2 łyżki mąki
- około 1 litr bulionu
- odrobinę masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Gulasz:
Do miski wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, mąkę, olej, tymianek, majeranek, sól i chilli. Mieszamy. Rozgrzewamy trochę oleju na patelni, dodajemy mięso i chwilę smażymy. Potem dokładamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i dalej smażymy do uzyskania złotego koloru. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy do miękkości mięsa. Następnie dodajemy suszoną paprykę, masło i jeszcze chwilkę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Nadmiar płynu, który wypuściły odlać. Cebulę i czosnek obrać i też zetrzeć. Dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć dosyć grubo masy ziemniaczanej i smażyć z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
Usmażony placek przekładamy na talerz, nakładamy gulasz i zwijamy go na pół. Dekorujemy kleksem ze śmietany.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Orientalny gulasz wołowy z batatem
→ Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym
→ Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami
Wspaniałe i sycące danie!.
Nigdy mi się nie znudzi… 😉
Smakowicie wygląda 🙂
Dziękuję 🙂
Własnie go zrobiłam. =)
Super przepis na gulasz ,dużo ich przetestowałam ale ten najbardziej mi smakował 😉
Cieszę się 🙂
Super przepis:) właśnie zrobiłam, wszyscy zachwyceni 😉
Dzięki 🙂
Cieszę się, że smakował. Też go uwielbiam… 🙂